đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Litar du verkligen pÄ molnet?

| | | | LĂ€stid: 3 minuter (2768 tecken)

Ett fotografi pÄ en hand som hÄller ett moln utklippt ur ett papper.

Skilj pÄ arbetsmaterial och referensmaterial. Skilj pÄ sÄnt du behöver imorgon och sÄnt du behöver om tvÄ, tre Är. Eller kanske Ànnu lÀngre in i framtiden.

SÄnt du behöver hÀr och nu kan absolut fÄ ligga hos en molntjÀnst. Men tÀnk efter med sÄnt du behöver pÄ sikt. För ett litet tag sedan skrev jag om att jag valt Devonthink istÀllet för Evernote. En viktig anledning Àr bÀttre funktioner för att hitta det jag letar efter.

Men det viktigaste skÀlet Àr att Devonthink inte Àr en molntjÀnst och att allt jag sparar i programmet sparas i standardformat som kan öppnas i andra program ocksÄ.

För referensmaterial som ska finnas kvar om nÄgra Är Àr bÄda de hÀr aspekterna vÀldigt, vÀldigt viktiga.

Kraschande hÄrddiskar och inlÄsta filer #

Alla molntjÀnster kan drabbas av en rejÀl hÄrddiskkrasch i eftermiddag1, men sannolikheten att ett företag lÀggs ner över en natt Àr liten. Att ha sina att göra-listor hos ett företag som Todoist ser jag dÀrför inget jÀtteproblem med, men dÀremot att ha arkivet hos Evernote. Av den anledning att driftsproblem inte Àr den enda orsaken till att den data som lagras hos ett molnföretag försvinner. Företaget kan köpas upp, fÄ finansiella problem eller av andra anledningar försvinna. I Digitalsamtal #041 pratade Carl och jag om ett sÄnt fall. Eftersom det Àr svÄrt att göra sÀkerhetskopior av det du sparar hos en molntjÀnst Àr du i ett sÄnt fall körd2.

Ett arkiv Àr lÄngtidslagring, nÄgot vars vÀrde vÀxer med tiden. Om du om nÄgra Är fÄr ett mail frÄn Evernote att pengarna Àr slut och bolaget lÀggs ned om ett halvÄr, vad gör du dÄ?

Att jag valt Devonthink istÀllet för Evernote handlar dÀrmed ocksÄ om min Äterkommande kÀpphÀst: Data som har vÀrde över tid ska lagras i sÄ standardiserade filformat som möjligt. Att stoppa in saker i Evernote Àr enkelt, att flytta ut dem mer bökigt. Det gÄr och möjligheterna har stadigt förbÀttrats. Men det hÀr Àr möjligheter som Àr beroende av att andra utvecklare skapar lösningar som kan hantera export-filerna som Evernote skapar. Evernote mÄnga anvÀndare, vilket gör det intressant för andra att kunna ta hand om exportfilerna. HÀr och nu innebÀr det att en flytt frÄn Evernote gÄr rÀtt lÀtt att genomföra.

SÀmre funktioner nu, men tillgÄng till data sen #

Men som jag skrev ovan: För data som över tid Àr vÀrdefull för mig Àr hÀr och nu inte rÀtt bedömningsgrund nÀr jag vÀljer vad jag ska anvÀnda för tjÀnster och program.

Det hÀr Àr ett fantastiskt torrt och trÄkigt resonemang. Dessutom kan det leda till att en fÄr nöja sig med mjukvara som hÀr och nu Àr sÀmre Àn alternativen.

Med Evernote har det lÀnge varit sÄ, att jag inte hittat nÄgot alternativ som funktionsmÀssigt kÀnns fullvÀrdigt. Med Devonthink dök ett sÄnt program upp, med bÀttre funktioner till och med. Och eftersom jag hade all data i mina referensmappar pÄ hÄrddisken i vÀlkÀnda filformat tog det mig inte mer Àn nÄgon halvtimme att vara igÄng med Devonthink.


  1. Åtminstone i teorin. Sen fĂ„r vi hoppas att de största, med miljontals anvĂ€ndare, har rejĂ€la backupsystem som gör sannolikheten fĂ„r ordentliga driftsproblem liten. ↩
  2. Att anvĂ€nda molntjĂ€nster för att spara sĂ€kerhetskopior Ă€r dĂ€remot ett utmĂ€rkt alternativ för hur molnet kan anvĂ€ndas! Och dĂ„ ska kopiorna givetvis helst krypteras innan de lĂ€mnar din dator. För det Ă€ndamĂ„let kan jag verkligen rekommendera Arq! ↩